Miten puhdistaa ihoa oikein?

Miksi on puhdistusemulsioita, -geelejä, -maitoja, -vaahtoja?  Mihin puhdistusaineet perustuvat? Miksi ihoa puhdistetaan? Ja miten puhdistaa ihoa oikein? Millainen puhdistusaineen tulisi olla, että iholla olevat pahis-mikrobit eivät lähtisi lisääntymään ja aiheuttamaan vaikkapa epäpuhtauksia, tai jopa ihon tulehtumista. Öljyllä pääset pitkälle, mutta millä öljyllä? Joku vannoo kookosöljyn nimeen ja toinen jonkun muun, koska toisessa on enemmän ravintoarvoia kuin toisessa…vai onko? Kauppojen hyllyt pursuilevat erilaisia ihonpuhdistustuotteita ja valikoima on niin laaja emulsioista vaahtoihin, että vähemmästäkin pää menee sekaisin… mitä siis valita kosmetiikkaviidakosta? 

 

Miten valita oikea puhdistusaine?

Kosmetiikassa kannattaa kiinnittää huomiota myös laatuun. Mikä sitten on laadukasta? Mielestäni laadukasta on se, että myös puhdistusaineiden tulee olla hoitavia ei siis liian voimakkaasti peseviä. Puhdistusaineiden tulisi sisältää iholle tärkeitä vitamiineja ja niiden olisi hyvä olla iholle optimaalisessa muodossa eli ihon pH:ta lähellä, jotta ihoa suojaava happovaippa pysyisi hyvänä.


Emulsio on peruspohja puhdistusmaidolle ja puhdistusemulsioille. Emulsiolla tarkoitetaan veden + öljyn seosta, joka pysyy sekaisin emulgaattoreiden eli sekoittajien avulla. Emulsiot sitovat yleensä hyvin iholle tärkeää vettä sekä rasvoja. On olemassa joko vesi-öljyssä emulsio, joka on rasvapitoisempi kuin kevyt ja kosteuttava öljy -vedessä -emulsio. Vesi öljyssä -emulsio suojaa ihoa hyvin. Geeli on toinen perusseos ja se ei sisällä rasvoja tai emulgaattoreita. Puhdistusvaahdoissa ja -geeleissä pintajännitystä poistavat aineet eli surfaktantit ovat tehokkaita likaa ja rasvaa poistavia aineita, jopa liiankin tehokkaita ja joskus myös ihon pinnan suojakalvoa kuivattavia.

Öljypuhdistus poistaa paksuimmankin vedenkestävän meikin kasvoilta ja silmistä sekä hoitaa ja ravitsee ihoa. Pidemmällä aikavälillä ihon väri kirkastuu ja sen pinnasta tulee pehmeä ja sileä.
Puhdistusöljy sopii käytettäväksi sellaisenaan tai osana kaksoispuhdistusta. Kaksoispuhdistuksessa öljyn päälle hierotaan puhdistusmaito ja molemmat poistetaan vasta lopuksi yhdellä kertaa vedellä. Kaksoispuhdistus on hellävarainen, mutta tehokas tapa puhdistaa iho perusteellisesti.

Puhdistusöljy ehkäisee tehokkaasti ihon kuivumista, jonka vuoksi se sopii erityisen hyvin kuivalle, ohuelle ja ikääntyvälle iholle sekä atooppiselle iholle ja couperosalle. Lisäksi puhdistusöljy on erinomainen valinta normaalille, seka- ja kuivarasvaiselle iholle. Akneiholle ja rosacealle puhdistusöljy ei välttämättä ole paras valinta. Puhdistusöljy auttaa myös puhdistamaan matkoilla aurinkovoiteen syvältä ihohuokosista.

Ihotyypit puhdistusaineen valinnassa

Kuivaiho

Herkkäiho ei ole ihotyyppi, koska esim. rasvainenkin iho voi olla herkkä. Normaalin ihon pinta on pehmeä ja sileä. Ihohuokoset ovat normaalin kokoisia. Normaalille iholle olisi hyvä valita miedot pesuaineet, jotka eivät hankaa ihoa ja jotka tukevat ihon pinnassa olevaa suojaavaa kalvoa.

Kuiva iho tuntuu usein kiristävältä ja se saattaa hilseillä tai jopa kutista. Kuivassa ihossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon uloimmassa kerroksessa on vähentynyt. Mitä kuivempi iho, sitä enemmän siihen tulee lisätä kosteutta erilaisilla aineilla, myös puhdistusaineilla.

Sekaihossa kasvojen T-alueella (otsa, nenä, leuka) saattaa esiintyä epäpuhtauksia ja iho kiiltää helposti lisääntyneen talinerityksen vuoksi. Muualla kasvoissa iho on normaali tai kuivahkoa. Sekaiholle on hyvä valita puhdistusaine, joka ei kuivata, mutta puhdistaa sekä meikin että ihonpinnan.

Rasvainen iho kiiltää, rasvoittuu helposti, tuntuu öljyiseltä sekä voi aiheuttaa pientä näppyä tai märkä- sekä mustapäitä. Yleensä etenkin otsa, nenä ja leuka ovat rasvaisia alueita. Iho on joustava, kellertävä tai samea, ja pinta epätasainen. Rasvaista ihoa olisi hyvä hoitaa raikastavalla ja ihohuokosia supistavalla kasvovedellä. Rasvainen iho kaipaa myös kosteutta, jolloin esim. antibakteerinen kasvoöljy (esim. EKOPHARMAn Karpalo Puhdistusöljy) soveltuu erinomaisesti, sillä se tasapainottaa talineritystä sekä samalla kosteuttaa ihoa hyvin. Villi Vadelman kasvohoidoissa otamme aina huomioon asiakkaan ihotyypin.

Miten puhdistusaineita käytetään? Miten puhdistaa ihoa oikein?

Levitä putsari kuivalle iholle ja hiero sitä huolellisesti kasvoille, kaulalle ja decolteelle n. 1-2 minuutin ajan, jotta puhdistusaine tunkeutuu kunnolla ihohuokosiin puhdistaen meikin ja epäpuhtaudet perusteellisesti. Kasvot tulisi huuhdella tarpeeksi lämpimällä vedellä, koska se avaa ihohuokosia puhdistaen ne paremmin. Kostuta lopuksi sormenpäät veteen ja emulgoi putsari vähitellen pois iholta pyörivillä liikkeillä ja huuhtele kasvot. Taputtele kasvot lopuksi puhtaaseen pyyhkeeseen ja lisää kosteusvoide. 

Puhdistus olisi hyvä tehdä mieluiten aamuin ja illoin. Varsinkin illalla olisi hyvä tehdä huolellinen puhdistus, sillä päivän aikana iholle kertyy hien ja talin lisäksi valitettavasti paljon epäpuhtauksia myös ilmasta, eli saasteita ja esim. pölyaikana pölyä. Vaikka ei käyttäisi meikkiäkään, niin silti iho on hyvä puhdistaa huolellisesti aamuin ja illoin. Iho elää yön aikana, solujen jakaantuminen on vilkasta aamuyön tunteina, ja yön aikana ihon pintaan saattaa nousta talia, tai jos on hikoillut yöllä, niin nämä ”ihoeritteet” on hyvä puhdistaa pois aamulla. Tyynyliinan vaihtokin on suositeltavaa, ainakin kerran viikossa, tai riippuen siitä miten kovasti esim. hikoilee.

Kasvovedet viimeistelevät puhdistuksen ja yleensä aina antavat myös lisäkosteutta iholle ja luonnonkosmetiikan puolestapuhujana suosittelenkin luonnonkosmetiikan kasvovesiä  ja sellaisia, jotka eivät sisällä vettä tai alkoholia. Kasvovesi palauttaa ihon normaalin pH-arvon eli ihon hieman happaman suojavaipan. Ilman kasvovettä iholta kestää useita tunteja palauttaa hapan suojakerros itsekseen. Kasvovesi valmistaa ihon kosteusvoiteelle, joka imeytyy paremmin kasvovedellä käsiteltyyn ihoon kuin kuivaan ja veden jäämiä, kuten kalkkia, sisältävään ihoon. Laadukasta kasvovettä kannattaakin puhdistuksen jälkeen taputella ja painella iholle, jolloin sen tehoaineet imeytyvät kunnolla.