Pintakuivan ihon hoito

Ihon pintakuivuus kertoo ihon sen hetken tilanteesta. Pintakuiva iho voi tuntua kiristävältä ja siinä voi myös olla hilseilyä. Kuiva ja kylmä ilma, tuuli, viima ja pakkanen sekä ilmastoinnit lisäävät pintakuivuutta ja voivat kuivattaa myös pintaa syvemmältä, mikäli asiaan ei puututa tarpeeksi nopeasti. Pintakuivan ihon hoidossa kannattaa aina ottaa huomion ihon suojaaminen ja sen riittävä kosteuttaminen, oli kyseessä sitten kylmä, kuuma tai aurinko.

Kasvohoito
Erilaisilla kasvohoidoilla voidaan edesauttaa ihon kosteustasapainoa

Kosteutta, kosteutta, kosteutta

Iho ei voi koskaan saada liikaa kosteutta. Sellaista ”vaaraa” ei vain ole. Kosmetologin työssäni olen nähnyt, että monen ihmisen iho on kuiva ja varsinkin talvi-aikana. Talvi-aikana ilma ja erityisesti ilmastoinnit kuivattavat ihoa paljon. Monesti ihon kuivuus johtuu yksinkertaisesti siitä, että iholle ei laiteta riittävästi kosteutta tai ei kosteuteta juuri ollenkaan, myös vääränlainen ihonhoito tai sen puutteellisuus vaikuttavat ihon kuivuuteen.

Ihon puhdistus olisi hyvä tehdä huolellisesti ja miedoilla pesuaineilla, sellaisilla, joissa ei ole voimakkaasti peseviä ainesosia ja jotka ovat lähellä ihon omaa pH:ta. Pelkkä vesi ei riitä puhdistamaan ihoa, eikä ”perussaippua” ole hyväksi iholle ollenkaan. Perussaippualla tarkoitan esimerkiksi vain käsien pesuun tarkoitettua saippuapalaa, jonka pesuaineet eivät ole mietoja ja ei sisällä hoitavia öljyjä tai kosteuttavia ainesosia. Kasvovedet ovat yleensä kosteuttavia ja viimeistelevät puhdistuksen. Kasvovesienkin olisi hyvä olla alkoholittomia ja mieluiten vedettömiä ja sisältää vain hoitavia ja kosteuttavia ainesosia.

Kasvohoitojen yhteydessä saat kosmetologiltasi aina vinkkejä ja tukea ihonhoitoon. Tuotteet ja laitteet, joilla ihoa hoidetaan ovat yleensä tavallisia kotihoitotuotteita tehokkaampia. Kasvohoidon aikana käytetään useita erilaisia vaikuttavia tehoaineita ja niitä voidaan imeyttää mm. erilaisilla laitehoidoilla tavallista kotihoitoa syvemmälle.

Kun voide ei riitä

Mikäli tuntuu siltä, ettei voide riitä, kannattaa mukaan ottaa seerumi, joka on ihon ravintolisä. Seerumia voi käyttää vaikkapa kuuriluontoisesti, kunnes kosteustasapaino iholla paranee. Mikäli nämäkään eivät riitä, voi mukaan ottaa kosteuttavan naamion ja laittaa naamiota yöksi suojaamaan ihoa.  On myös olemassa iholle sumutettavia kosteuttavia aineita, tai monesti myös kasvovesiä voi suihkuttaa usein keskellä päivääkin iholle (tarpeeksi kaukaa tietysti, riippuen siitä onko meikkiä vai ei ).

Ihoa kannattaa myös kuoria säännöllisesti. Suosittelen n. 2-3 kertaa kuukaudessa. Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon ja monesti myös hilseilyä iholta ja auttaa voiteita sekä hoitavia aineita imeytymään paremmin iholle. Kaikenlaisia isorakeisia kuorintoja kannattaa välttää, ettei pääse vahingossa hankailemaan ihoa liikaa. Mieluiten ihan pienet hippuset kuorinnassa tai sitten voi käyttää entsymaattista eli rakeetonta kuorintaa, jossa kuorivina ainesosina entsyymit.