Elämäntavat voivat olla uhka ihon terveydelle. Miten voi ylläpitää ihon terveyttä?

Oletko kokeillut ”kaikkea” ihosi hoidossa ja silti sinusta tuntuu, kuin iho ei huolisi vastaan mitään tai aina tapahtuu jotakin ”jännittävää” ja odottamatonta. Tuntuuko sinusta, että hoidat ihoasi, mutta ihosi pysyy kuivana, kireänä ja yliherkkänä?

Ravinto ja iho
Ravinnolla on merkitystä kaikkeen ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Ravintoterapeutti ja kaverini Hanna Huttunen lainaa Kiputus-kirjassaan lääketieteen isä Hippokrateksen sanontaa, että ”olkoon ruoka lääkkeesi ja lääkkeesi ruokaa”. Huttunen kannustaakin pysymään juuri tällä tiellä eli syömään mahdollisimman paljon kasviksia ja tuoreita marjoja, välttäen kaikkia synteettisiä vitamiineja – ja antioksidanttipillereitä,
jotka eivät korvaa mm. marjojen kallisarvoisia antioksidantteja ja vitamiineja.
Myös ihon hoidon kannalta on tärkeää saada paljon antioksidantteja, jotka hidastavat ikääntymiseen liittyviä ulkoisiakin muutoksia, kuten ihon veltostumista ja rypistymistä, toteaa Huttunen. Rasvainen ruoka, raffinoitu sokeri, tupakka ja alkoholi eivät myöskään edistä elimistön eikä ihonkaan hyvinvointia.


Suolisto ja iho
Suoliston hyvinvoinnilla on suuri merkitys myös ihon hyvinvointiin. Emäksiset tuotteet tekevät suolistolle hyvää, kuten ensimmäisenä pakko mainita vesi. Iho ei voi saada liikaa vettä/ kosteutta juuri koskaan, eli voiteita, öljyjä tai seerumeja ei voi ikään kuin käyttää ”liikaa”. Vesi juotuna, on ihon kaunistus. Pullolämmin / kannulämmin vesi, johon on lisätty hyppysellinen valkaisematonta, hyviä mineraaleja sisältävää merisuolaa, sekä puristettua sitruunan mehua joukkoon, pysyy riittävän pitkään suolistossa ja sitä kautta myös vaikuttaa ihonkin kuntoon. Tuoreet hedelmät, vihreät vihannekset, salaatit, liikunta ja myös rentoutuminen, sekä välillä vain ihon öljyllä hoitaminen ovat avaintekijöitä ihon terveenä säilyttämisessä.

Suoliston hiivojen liikakasvu aiheuttaa tai saattaa aiheuttaa toistuvia hiivatulehduksia, mikä näkyy myös iho-oireina. Kaikki antibiootit, olivatpa ne sitten hiivan häätöön tarkoitettuja tai muita, herkistävät suoliston aina bakteerikannan häiriötilalle. Antibioottikuurien jälkeen kannattaisi ottaa n. 2-6 viikkoa maitohappobakteereja ja mielellään Saccaromyces Boulardii – bakteeria, joka on tehokas apu suoliston bakteerikannan tasapainotuksessa.


Ihon mikrobit ja ph
Iholla on vaihteleva määrä erilaisia mikrobeja, osa pysyviä ja osa vain ”vierailulla”. Mikrobit ovat nimeltään streptokokkeja, stafylokokkeja, corynebakteereja ja propionibakteereja, ja näitä on eniten pysyvistä mikrobeista. Vierailijat viihtyvät iholla tunteja tai päiviä, joskus pidempäänkin. Usein juuri vierailijat aiheuttavat oireita, etenkin jos normaalifloora järkkyy tai muuttuu. Mikrobit ovat ihon pinnalla, epidermiksen yläosassa, karvatupessa ja hikirauhasissa. Ihon normaali pH on 4,5-5,5 eli lievästi hapan ja tämä on myös mikrobeille optimi pH. Ph:n muutos voi vaikuttaa normaaliflooran koostumukseen. Ihon pH-arvon nousu altistaa tulehduksille ja epäpuhtauksille sekä ihosairauksille kuten esim. atooppiselle ihottumalle. Liian happamat tuotteet puolestaan voivat ärsyttää herkkää ihoa. Huolehdi, että käyttämiesi tuotteiden pH on säädetty ihon luonnollista happamuutta tukevaksi.

Liikunta
Liikunta vähentää lihasjännitystä ja parantaa lihasvoimaa ja lisää hapenottokykyä sekä tehostaa aineenvaihduntaa. Suositeltavia liikuntamuotoja, kunnon mukaan, ovat hapenottokykyä parantavat liikuntamuodot, kuten uinti, kävely, pyöräily tai juoksu. Liikunta vähentää myös ahdistuneisuutta, mikä näkyy ihossa – kun stressitasot laskevat ihokin voi paremmin. Jos ei ole harrastanut paljoa liikuntaa, kannattaa se aloittaa rauhallisesti ja lisätä määrää ja kestoa hitaasti, jotta keho ehtii tottua. Liikunnalla ei saisi aiheuttaa ylirasitusta, vaan auttaa elimistöä jaksamaan.

Kauneusunet
Uni ehkäisee stressiä, palauttaa vireyttä ja henkistä voimaa, auttaa käsittelemään tunteita, ylläpitää vastustuskykyä ja torjuu sairauksia. Unen laadun kannalta onkin tärkeää säännöllinen rytmi arjessa. Ravintoterapeutti Hanna Huttunen ohjeistaa hyvään uneen mm. siten, että sähkömagneettista säteilyä tuottavat laitteet olisi hyvä sulkea ainakin makuuhuoneesta hyviä unia varten. Hyvä sänky ja tyyny  sekä itselle sopiva lämpötila auttavat parempiin uniin. Tuulettaminen ja huoneen hämärtäminen saattavat myös auttaa. 


Luonnonkosmetiikan tuotteet ihon tukena
Luotettavat luonnonkosmetiikan valmistajat takaavat kuluttajille tiukoilla kriteereillä valmistetut, ja huolella valitut, sekä ihoa hoitavat, luonnolliset raaka-aineet. Luonnonkosmetiikan buumin ollessa nykyisin valtaisaa, kannattaa kuluttajan olla tarkkana lukuisten ”muka-luonnonkosmetiikkaa” -tuotteiden suhteen. Viherpesu on hyvin yleistä ja se tarkoittaa sitä, että kuluttajan hyväuskoisuutta ja asioihin perehtymättömyyttä käytetään paljon hyväksi mainonnalla. Monet uskovat valinneensa luonnonkosmetiikkaa, mutta valitettavan usein tuote ei kuitenkaan ole niin luonnollista, kuin purkin teksteissä annetaan ymmärtää.  On hyvin vaikea erottaa todellinen luonnon laatu säihkyvien ja luonnollisilta näyttävien purkkien kuvien perusteella. INCI-lista eli tuotteen kyljessä oleva raaka-ainelista on se, josta tuotteessa käytettävät ainesosat selviävät. Mutta aina silloinkaan ei voi varmasti tietää, onko kyseessä synteettinen vai luonnollinen ainesosa, sillä jotkut raaka-ainekset voivat olla samalla nimellä synteettisiä tai luonnosta peräisin olevaa raaka-ainetta.

Nykyisin myös ympäristömme, ilmassa olevat pienhiukkaset, pöly, sinivalo ja saasteet valitettavasti huonontavat ihon kuntoa enemmän kuin aikaisemmin. On tärkeää valita huolella hyvät ja laadukkaat, ihon pH:ta lähellä olevat ihonhoitotuotteet puhdistukseen ja riittävään kosteuttamiseen, ravitsemiseen ja ihon suojaamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *